Test smarów do łańcuchów wg bikeBoardu 1-2/99

Oto skrót rezultatów testu preparatów do oliwienia łańcuchów, zamieszczonego w numerze 1-2/99 czasopisma bikeBoard (strony 58-59). Również dostępne: test z bikeBoardu 9/97 i metodologia czyszczenia i smarowania łańcucha.

 DT Lube It  Finish Line Fahrrad  Pro Link Chain Lube  Rohloff  Rock"n"Roll  Shimano Slippery Spitt
Cena 60 ml - 15 zł
1 l - 70 zł
60 ml - 14 zł
115 ml - 23 zł
175 ml (aer.) - 29 zł
310 ml (aer.) - 38 zł
118 ml - 30 zł
20 ml (z aplik.) - 35 zł
50 ml - 20 zł
1 l - 130 zł
5 l - 550 zł
brak danych 50 ml - 30 zł
Penetracja ++ +++ +++++ + +++++ +++
Odporność na wymywanie +++ +++++ +++ ++++ ++ ++++
Odporność na ścieranie ++++ ++++ +++ ++ + ++++
Odporność na przywieranie brudu ++ ++ +++++ + +++++ +++
Przydatność do smarowania pancerzy +++++ ++ ++++     +++++
Wydajność ++++ ++++ ++ +++++ + +++
Opakowanie +++++ +++++ ++ +++ + ++++
Dystrybucja iX
tel. (022) 390739
Velo
tel. (032) 2374403
Easy Rider
tel. (022) 8334182
Bike Program
tel. (061) 8518612
J. Blasey
Danziger str. 14, 31241 Ilsede, tel. (05171) 52248
Euro Bike Products
tel. (061) 8787368
Skrót opinii Bardzo ładna butelka ... Biodegradujący się ... do jego produkcji użyto wyłącznie przetworzonych olei roślinnych. Klasyka ... Doskonale wypadł w teście bB z września 1997. W pełni syntetyczny: zawiera teflon i trilinium. Smar uniwersalny. Działa dobrze w warunkach błotnych i suchych. Nowoczesny produkt, zawierający Metal Friction Reducer, stosowany w ulepszaczach olei do silników spalinowych ... Rzeczywiście czyści łańcuch, smarując równocześnie jego sworznie. Historia ... Pan Rohloff produkuje łańcuchy, więc przynajmniej w założeniu wie, czego im naprawdę trzeba. Nie ma tej firmy na rynku polskim ... Nie jest to banalny produkt ... Jedyny w pełni suchy smar oparty na formule wosku i rozpuszczalnika. Olej ten zaprojektowano z myślą o mokrych warunkach ... Jego niewielka gęstość sprawia, że dobrze spisuje się też przy suchych warunkach.


Copyright © 1999 by bikeBoard
Wklepał Szymon "Zbooy" Madej (ysmadej@cyf-kr.edu.pl)
    3.01.00 13:09